Psoriasis

Psoriáza

Lupénka je zánětlivé, neinfekční kožní onemocnění, které někdy začíná v dětství a dospívání, ale obvykle až v dospělosti, a je obvykle celoživotní. Po alergické kontaktní dermatitidě a neurodermatitidě je jedním z nejčastějších chronických kožních onemocnění.

Typickým projevem je ostře ohraničené, šupinaté zarudnutí kůže, které se vyskytuje především na loktech, bocích kolen a vlasaté části hlavy a někdy svědí. To naznačuje i lékařský název onemocnění, který pochází z řeckého "psao" (škrábu). Kromě kůže postihuje lupénka také klouby u 5-10 % nemocných a nehty asi u 50 %.

Rozšíření

Přesný počet lidí, kteří v současné době trpí lupénkou (prevalence), lze pouze odhadovat, protože dostatečně rozsáhlé populační studie nejsou k dispozici. V zásadě se lupénka může vyskytnout v každém věku, ale studie umožňují rozlišit dva typy. U časného typu, tzv. typu 1, ke kterému patří asi 70 % postižených, se lupénka obvykle objevuje před 30. rokem života. Studie z Kielu na 3 700 pacientech s lupénkou ukázala první vrchol tohoto typu onemocnění ve věku 16 let u žen a ve věku 21 let u mužů. Naproti tomu vzácnější tzv. psoriáza 2. typu se obvykle objevuje po 40. roce věku, ve studii z Kielu s vrcholem onemocnění v 60 letech u žen a v 57 letech u mužů. Existují však i další rozdíly: časný typ je častěji spojen s těžkým průběhem, vykazuje mnohem vyšší rodinnou zátěž - u typu 1 hrají zvláštní roli genetické faktory - a na rozdíl od psoriázy typu 2 je charakteristicky spojen s určitými znaky buněčného povrchu, tzv. antigeny HLA.

Rizikové faktory

Studie rovněž prokázaly souvislost s kouřením, emočním stresem, obezitou, některými léky, klimatickými vlivy a některými infekcemi.

Závěr

Lupénka je jedním z nejčastějších onemocnění s prevalencí 2-3 % jen v německé populaci. Onemocnění je spojeno s rozmanitými poruchami a postižení ho vnímají jako velmi závažné a drastické vzhledem k jeho viditelnosti a s tím spojené stigmatizaci. Je třeba přijmout opatření týkající se rehabilitace v blízkosti domova.

Proto nabízíme ruční přístroj pro fototerapii UVB zářením pro použití na kůži při léčbě psoriázy, vitiliga a neurodermatitidy. Lze jej použít kdekoli na těle. Naše přístroje jsou standardně vybaveny speciálně navrženou úzkopásmovou UVB trubicí o vlnové délce 311 nm.

Zdroj: 

Traupe, H., & Robra, B. P. (2002). Tematická brožura 11" Lupénka".