Zjištění tohoto systematického přehledu a metaanalýzy naznačují, že UV fototerapie je bezpečnou léčbou vitiliga bez významného rizika rakoviny kůže.

Závěry: Výsledky tohoto systematického přehledu a metaanalýzy naznačují, že UV fototerapie je bezpečnou léčbou vitiliga bez významného rizika rakoviny kůže.

Pozadí: Přestože je ultrafialová (UV) fototerapie účinnou léčbou vitiliga, její vliv na riziko rakoviny kůže zůstává kontroverzní.

Cíl: Zkoumat souvislost mezi UV fototerapií a rizikem rakoviny kůže u pacientů s vitiligem.

Metody: Byl proveden systematický přehled studií publikovaných před 5. květnem 2021 v databázích PubMed, Embase, Web of Science a Cochrane Library. Primárním výstupem byla asociace UV fototerapie s rizikem rakoviny kůže u pacientů s vitiligem. Byla provedena metaanalýza s modelem náhodných efektů.

Výsledky: Do metaanalýzy bylo zahrnuto pět retrospektivních kohortových studií zahrnujících celkem 228 607 pacientů s vitiligem (110 038 pacientů léčených UV fototerapií a 118 569 pacientů, kteří ji neléčili). Riziko nemelanomové rakoviny kůže [Mantel-Haenszel risk ratio (MHRR) = 0,95; 95% CI 0,44-2,05] a melanom (MHRR = 1,11; 95% CI 0,33-3,82) se po fototerapii u pacientů s vitiligem významně nezvýšily. V analýze podskupin jsme také nenašli žádnou významnou souvislost mezi fototerapií specificky úzkopásmovou UVB fototerapií a rizikem rakoviny kůže u pacientů s vitiligem. Nebyl žádný významný rozdíl v riziku rakoviny kůže mezi pacienty z Evropy a pacienty z východní Asie a riziko nebylo ovlivněno počtem sezení úzkopásmové UVB fototerapie.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34762747/