vitiligo

Vliv terapie úzkopásmovým ultrafialovým zářením B na kvalitu života pacientů s vitiligem

Závěr: NB-UVB terapie je účinná při zmírňování psychické zátěže a zlepšování kvality života pacientů s vitiligem.

Cíle: Pacienti s vitiligem zažívají emocionální a psychický stres, když podstupují dlouhodobou terapii. Vysilující psychosociální účinky tohoto onemocnění na kvalitu života pacientů jsou dobře zdokumentovány. Tato studie hodnotí vliv zavedení úzkopásmové ultrafialové-B (NB-UVB) terapie na kvalitu života pacientů s vitiligem v Almadinah Almunawwarah, SA.

Metody: 38 pacientů z hlavního dermatologického centra nemocnice Ohud, Almadinah Almunawwarah, bylo dotazováno v období od června 2017 do března 2019 pomocí dotazníku Dermatology Life Quality Index (DLQI). Rozhovory byly provedeny před a jeden rok po kúře NB-UVB terapie, která byla přidána jako nová léčebná modalita k základnímu terapeutickému režimu lokální medikace.

Výsledky: Reakce pacientů na léčbu vitiliga byla pozitivní. Celkové skóre spokojenosti pacientů s léčbou NB-UVB bylo až 9,1 z 10. Počáteční celkové skóre DLQI (5,67 ± 0,90) se po terapii NB-UVB výrazně snížilo (3,08 ± 0,56), což ukazuje na významné zlepšení. Zlepšila se také adherence pacientů k následným návštěvám.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34899128/