PUVA a NB-UVB zůstávají účinnou antipsoriatickou léčbou; výzkum z května 2021

Závěry: PUVA a NB-UVB zůstávají účinnou antipsoriatickou léčbou;

Úvod: Úzkopásmové ultrafialové B (NB-UVB) a psoralen-ultrafialové A (PUVA) zůstávají levné a účinné antipsoriatické terapie používané po celém světě s různými frekvenčními protokoly. Zaměřili jsme se na systematické hodnocení důkazů o účincích různých frekvenčních protokolů fototerapie v léčbě psoriázy.

Získávání důkazů: Při prohledávání databází Cochrane Controlled Register of Trials, MEDLINE a Embase v srpnu jsme použili následující termíny, konkrétně „fotochemoterapie“, „fototerapie“, „psoriáza“, „UVB“, „UVA“ a „ultrafialová terapie“. 1, 2019. Výsledky jsme uspořádali pomocí diagramu PRISM a analyzovali rizika zkreslení pomocí nástroje RoB-2.

Syntéza důkazů: Zahrnuli jsme pět randomizovaných kontrolovaných studií (RCT) na perorální PUVA a tři RCT na NB-UVB. Pět studií PUVA zahrnovalo celkem 1452 pacientů s ložiskovou psoriázou a nenalezly žádný významný rozdíl v účinnosti ve srovnání protokolů dvakrát vs. 3x vs. čtyřikrát týdně. Tyto tři studie o NB-UVB zahrnovaly celkem 248 pacientů s ložiskovou psoriázou. Nebyly hlášeny žádné rozdíly v účinnosti při srovnávání různých frekvencí podávání NB-UVB, konkrétně dvakrát vs. třikrát týdně, dvakrát vs. čtyřikrát týdně a třikrát vs. pětkrát týdně. Protokoly s vyšší frekvencí ošetření za týden dosáhly clearance rychleji než protokoly s nižší frekvencí, ale nelišily se z hlediska účinnosti.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33982550/